FAKTA

Undulaten är en våra mest omtyckta och populära burfåglar. Det beror mycket på dess förmåga att härma ljud och tal att den är lätt att tämja och är mycket social. Det finns uppgifter om undulater som kan tala flera 100 ord. I det vilda lever undulaten i stora flockar i större delen av Australiens inland.

Där häckar de i flockar på ca 50 stycken i eucalyptys träd och andra lämpliga träddungar. Temperaturen kan variera mellan + 45 grader varmt på dagarna och 0 grader nattetid. I det vilda söker undulaten sin föda trippande på marken efter frön, örter och ätbar frukt.

Kamilaroi folket i Australien kallade undulaten för Betcherrygah som betyder "god mat". Medellivslängden på vilda fåglar blir sällan längre än 4 år. Biologen och engelsmannen John Gould tog med sig de första undulaterna till Europa år 1840 och den blev snabbt den viktorianska medelklassens favorit fågel. I slutet av 1800-talet var man däremot tvungen att införa exportförbud eftersom undulaten var nära att bli utrotat som vild fågel i Australien.

Latinskt namn: Melopsittacus undulatus
Storlek: Ca 15-20 cm
Vikt: Ca 35-50 gram
Livslängd: Ca 5-7 år men vissa undulater blir ända upp till 15 år gamla vilket tyvärr hör till
ovanligheterna. Den vanligaste dödsorsaken bland undulater är fetma och tumörer.


De vanliga färg undulaterna , även kallas australiska är något mindre i storleken och sedan 2019 kan även dessa ställas ut under förutsättning att de är ringmärkta med godkänd ring av en förening ansluten till SF eller godkänd av WBO ansluten förening.  För att ställa ut sina fåglar måste de vara ringmärkta med Fågelföreningens fasta fotringar där årtal anges samt utställda i godkända utställningsburar.


Efter andra världskriget började större undulater för utställning avlas fram av uppfödare i England, där av namnet. Det som skiljer vanliga och engelska undulater åt är i första hand storleken. De engelska är ofta betydligt större och kraftigare. De har även större kindfläckar och fjäderdräkten är kraftigare och längre. Till temperamentet är de lite lugnare, stillsammare och lite mer "gosvänliga".

En vanlig undulat mäter ca 15-20 cm från näbb till stjärtspets och en engelsk kan mäta ända upp till 30 cm.  De engelska undulaterna är av exakt samma art som de vanliga. De trivs utmärkt tillsammans och de kan skaffa ungar ihop.


Parar man en vanlig och en engelsk så får man så kallat "halvengelska" ungar. De ser ut som de vanliga undulaterna och brukar enbart bli något kraftigare i kroppen. De mindre anlaget brukar ta över och det är därför man aldrig ska blanda in de mindre australiska undulaterna i avel om syftet är att få fram stora utställningsundulater. Personligen så är jag väldigt förtjust i de halvengelska, de ser ut som de mindre vanliga, aningen större kroppsform och har de engelska undulaternas något lugnare temperament.


Genom åren har jag fått många frågor, allt från skötsel, sjukdomar och foder.  Jag har därför samlat de vanligaste frågorna som jag hoppas kan vara till hjälp för dig som har funderingar angående din undulat.

Det jag skriver om här är mina råd och tips och sen är det ingen garanti för att det på något sätt skulle vara rätt eller fel !


Mat är mer än bara frön
Basfodret är en bra fröblandning med ca 50 % kanariefrö. Jag rekommenderar Fågelbodens Favorit Mix som är helt komplett och går utmärkt att grodda. Jag ger även mina fåglar frukt och grönt dagligen och vitamintillskott. Fröblandning innehåller inte tillräckligt med kalk och måste därför tillsättas via kosten.  Kalksten/mineralsten med jod samt sepiaskal bör alltid finnas i buren. Kalk är ett måste för skelett och nervbanor. Undulaterna bör även få fri tillgång till grit/snäckskal som är nödvändigt för matsmältningen.

Jag serverar mina undulater hårdkokt ägg samt äggfoder och naken havre, Fonio Paddy och Teff.
Som extrafoder är den absoluta favoriten hirskolvar och som godis är fröstänger uppskattat.

D-vitamin finns naturligt i solljuset och det är därför bra om du kan låta dina fåglar vistas utomhus sommartid så mycket som möjligt så de får sitt naturliga D-vitamin behov tillgodosett. Har du inte den möjligheten så kan du skaffa en speciell fågellampa.


Giftiga växter och ämnen:
Avokado
Rabarber
Gul lök
Kaffe
Alkohol
Choklad


Har ni fåglar inomhus och en självrengörande ugn gäller det att vara försiktig!

När ugnens pyrolysrengöring sätts igång på självrengörande ugnar så frigörs gaser som är DÖDLIGA för mindre djur som fåglar, även teflonpannor frigör gaser som kan vara skadliga.

Så var försiktigt och låt era husdjur vara långt från köket när ni lagar mat eller använder självrengöringsprogrammet på ugnen och var även försiktiga med teflonpannor.


Ruggning

Fåglarnas fjäderdräkt slits och behöver med jämna mellanrum bytas ut, det kallas ruggning. Ruggning är helt normalt och du märker det genom att det är dun och fjädrar precis överallt.

Undulaten ruggar ett par gånger om året och första gången när de är runt 3 månader. Då byter de sin bebisdräkt till ungdomsdräkten. Därefter ruggar det ytterligare en gång vid ca 9-12 månaders ålder och räknas därefter som vuxna.

Extra energi
Ruggningen är en mycket energikrävande process och fågeln kan bli trött och hängig. När ving och stjärtfjädrar byts ut brukar de dessutom flyga sämre än vanligt. Under ruggningen är det bra att servera extra näringsrik och proteinrik föda, kraftfoder och vitamintillskott.

Under ruggningen är det bra att duscha fågeln ofta, gärna med Fågeldusch som innehåller Aloe Vera.

Så här kan man se ut under ruggningen

Tama Undulater

Det är många som tror att det är lättare att få en hane tam. Jag anser att det är fel. Könet spelar ingen roll. Allt handlar om tid och tålamod. Dessutom har alla undulater en egen personlighet där vissa helt enkelt är skyggare av naturen och dessa fåglar får man då jobba lite extra med. Vill du ha en riktigt tam fågel så rekommenderar jag dig att skaffa en unge. En undulat från en djuraffär har ofta upplevt mycket stress i sitt liv, är otrygg och har svårare att lita på sin omgivning.

Jag hanterar mina fågelungar dagligen, de är vana vid händer och människor men sen är det upp till dig att lägga ner egen tid och tålamod beroende på hur tam och tillgiven du vill att din fågel ska bli.
När du får hem undulaten är det viktigt med lugn och ro. Sitt vid buren, prata med fågeln och servera hirskolv ur handen. Efter lite träning vågar den sig upp på fingret och äter ur handen. Att ha flera tama fåglar tillsammans är inte något problem. Tamheten smittar till viss del av dig på de andra fåglarna.

En undulat som lär sig prata är ett rent nöje och har den en gång börja tala så slutar den inte upp med det även om den får sällskap av ytterligare en fågel, Vissa undulater har större tal och härmningsförmåga än andra.


Fågelsäkra rummet. Dra ner persienner eller häng för gardiner till dess att undulaten lärt känna rummet. Det händer att undulater flyger in i rutan och bryter nacken.  Snören som hänger löst är en risk att undulaten ska fastna och i värsta fall strypas. Varning också för giftiga växter, vattenfyllda baljor och se till att fågeln inte fastnar bakom en bokhylla eller liknande när den är ute och flyger. Se också till att dörrar och fönster är stängda och att inga ljus brinner


Låt fåglarna få en så stor bur som möjligt. Det finns riktlinjer från Jordbruksverket om hur en bur skall se ut med mått och inredning. Minsta mått är 70 cm, höjd 60 cm och bredd 45 cm.

Vingklippning tar jag stort avstånd ifrån. Det är inte lättare att tämja en vingklippt undulat och dessutom är risken stor att de skadar sig när de försöker flyga.


Undulaten är ett flockdjur och en ensam undulat är en ledsen undulat. Sällskap är nödvändigt!


Gör rent buren och matskålar varje vecka. Nytt vatten dagligen. Tänk på att inte ställa undulaten i drag eftersom den lätt blir förkyld. En nattlampa i fågelrummet rekommenderas eftersom det ibland händer att undulaterna av någon anledning blir skrämda i mörkret och flyger runt i vild panik.


Sjukdom

Det är inte alltid lätt att upptäcka att undulaten är sjuk, det är nämligen naturligt för dem att dölja sina sjukdomssymptom så länge som möjligt inför flocken. Visar din fågel sjukdomstecken är det ofta allvarligt och bråttom att få vård.


Vanliga sjukdomstecken

  • Undulaten sitter uppburrad och sover med båda fötterna på pinnen.
  • Ser allmänt slö ut.
  • Dålig aptit
  • Vattnig avföring

Har du flera undulater hemma bör du genast isolera den sjuka fågeln. Sätt den i en egen bur och servera endast torra frön och vatten. Den bästa medicinen för en sjuk fågel är värme och hög luftfuktighet. Använd värmelampa eller ställ buren i badrummet och slå på varmvattnet så värme och ånga bildas i rummet. Kontakta fågelkunnig veterinär ex  Djurkliniken Roslagstull


Hygien

För att undvika sjukdomar är det viktigt med god hygien och noggrann rengöring av bur och matskålar samt en näringsrik föda. God hygien förhindrar att virus och bakterier få fäste.


Karantän

När du får hem en ny fågel är det viktigt att låta den sitta i karantän under några veckor. Under tiden har du möjlighet att lära känna din nya fågel, vinna dess förtroende och få den tam. Anledningen till att karantän rekommenderas är att den fågeln/fåglar du redan har inte utsätts för smitta av något slag.


Engelsk undulat